Przepis – czekoladowiec na waflu

Mój ulubiony przepis na szybką babkę. Znalazłam go kiedyś w internecie i trochę przerobiłam. Mojej rodzince smakuje.
Czekoladowiec na waflu
ciasto

BISZKOPT: Białka jajek ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy cukier. Jeśli się już rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając przestudzoną masę jajeczną. Na koniec wlewamy rozpuszczona czekoladę. Dokładamy alkohol do smaku.

BEZA: Blaszkę wykładamy andrutem. Orzechy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy, mieszamy z mąką i bułką. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na andruta i pieczemy razem około 25 minut. Około 10 minut w 180°C, a później dosuszmy bezę w niższej temperaturze. Przełożenie: Biszkopt czekoladowy, połowa masy, delicje, połowa masy, beza orzechowa ułożona andrutem ku górze, polewa czekoladowa, kokos

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s